Ledare för M-falangen döms igen - Göteborg

Ledare för M-falangen döms igen - Göteborg

2023-05-15

Ledare för M-falangen i Tynnered döms igen: 425 kilo narkotika smugglades från Marocko till Göteborg

Daniel Tadesse, känd som en framstående figur i M-falangen i Västra Frölunda, har återigen hamnat på fel sida av lagen. Upptäckten av hans krypterade kommunikation har avslöjat hans inblandning i allvarliga kriminella aktiviteter. Följaktligen har 31-åringen, som för närvarande sitter fängslad, fått ett förlängt fängelsestraff.

LÄS: Förundersökningsprotokoll på nätet

Narkotikasmuggling upptäckts

I ett chockerande avslöjande har det kommit fram att 425 kilo cannabis gömdes i marmorplattor i Marocko och smugglades in i Göteborg. Brottet, som inträffade 2020 men först nyligen avslöjades, involverade flera individer som nu riskerar potentiella fängelsestraff för sin medverkan.

Daniel Tadesses brottsregister fortsätter att växa. Före sin senaste dom hade han redan dömts vid flera tillfällen:

2021 fick han fyra och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott.
2022 dömdes han till ytterligare fyra och ett halvt år för fem fall av mordförberedelser, rån och försök till grov utpressning. I båda fallen spelade tillgången till hans krypterade kommunikation en avgörande roll som bevis mot honom.


Foto: Personer från M-falangen i Tynnered. 


Tredje gången han döms

Tingsrätten har nu dömt ett tredje straff till Daniel Tadesse. Han har befunnits skyldig till synnerligen grov narkotikasmuggling och narkotikarelaterade brott, vilket resulterat i två års fängelse. Rätten tog hänsyn till hans tidigare domar vid fastställandet av straffet.

Rättsstrid och försvarssvar

Sina Safashad, Tadesses försvarsadvokat, hävdar att det senaste brottet måste ha ägt rum före hans klients tidigare fällande dom, med åberopande av "asperationsprincipen". Safashad hävdar att domstolen borde ha tagit större hänsyn till detta, och föreslår ett reducerat straff på cirka sex månader. Rätten tog dock slutligen beslut om det tvååriga straffet.

Tillslag mot chattar och avslöjande av brott

Utredningen av knarkaffären 2020, där 1,2 ton cannabis gömdes i marmorplattor, ledde till att hela operationen upplöstes. Tullverket upptäckte en efterföljande sändning av marmorskivor från samma avsändare i Marocko till samma mottagare i Sverige. Detta väckte misstankar om en annan drogtillförsel, som senare bekräftades genom tillgång till dekrypterat material från Sky ECC.

Andra individers roll och distribution av droger

En 52-årig man var inblandad i narkotikasmugglingen genom de avlyssnade chattarna. Enligt utredningen spelade han en betydande roll i Tanger, Marocko, för att säkerställa förpackningen av narkotikan i marmorplattorna och deras efterföljande transport till Göteborg. Trots sitt nekande har mannen dömts till åtta års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling och narkotikarelaterade brott.

Tadesse tros å sin sida ha varit delaktig i att ta emot narkotikasändningen och samordna dess distribution inom närområdet. Narkotikan fördes till en början till en lokal i Kungälv, där de packades upp och sedan flyttades till olika platser.
Medan misstankarna inledningsvis talade om 508 kilo cannabis, ansåg tingsrätten detta inte bevisat. Det fastställdes dock att narkotikans vikt översteg 425 kilo. 

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg